Teknistyvän maailman uhkia

Teknistyvän maailman uhkia

Kuten edellisellä sivullamme jo todettiinkin, niin vaikka nettiä käytetäänkin moneen hyvään asiaan ja vaikka se onkin tuonut ihmisten elämään monessa mielessä aivan uudenlaista vapautta, niin se on tuonut mukanaan myös monenlaisia uhkia. Näihin uhkiin perehdytään tällä sivulla hieman lähemmin.

Huijarit

Ensinnäkin nettiä on käytetty monien erilaisten huijausyritysten kanavana – sen kautta on esimerkiksi saatettu huijata rahaa hyväuskoisilta netin käyttäjiltä, myydä olemattomia koiranpentuja, esiintyä vääränä henkilönä tai käyttää luvatta toisen pankkitiliä. Moni on kokenut ikävän yllätyksen tarkistaessaan pankkitilinsä saldon ja huomatessaan, että tiliä on käytetty vaikkapa lentolippujen ostamiseen, vaikkei tilin omistaja itse ole käynyt lainkaan lomalla vuosikausiin.
Valitettavan moni netin käyttäjä on joutunut nettihuijarin uhriksi tavalla tai toisella tai on sortunut netissä tehtyihin huijauksiin. Netin tehokkuus antaa aivan uudenlaisia aseita myös huijareille, koska sen kautta on mahdollista esimerkiksi lähettää valtavia määriä sähköposteja kerralla. Tämän ansiosta netin avulla on mahdollista saavuttaa suuri määrä potentiaalisia ympäri maailmaa asuvia uhreja kerralla, mikä on erittäin kustannustehokas tapa operoida huijauksia. Jos tätä verrataan aikaan, jolloin esimerkiksi ketjukirjeet liikkuivat etanapostin välityksellä, on kirjeiden lähettämisnopeus ja lähetettävien viestien määrä nykyisin jotakin aivan toista kuin menneinä vuosina.

Kiusaaminen

Toinen vakava epäkohta, johon nettiä on käytetty, on kiusaamiseen sekä kiihottaminen tiettyjä kansanryhmiä vastaan. Netin kautta tapahtuva kiusaaminen saattaa äityä hyvinkin vakavaksi ja erityisesti nuoret netin käyttäjät ovat sortuneet käyttämään ja ovat vaarassa sortua käyttämään nettiä kiusaamiskanavana.

Netissä tulee helposti, tietyllä tavalla ”kasvottomana” sanottua sellaistakin, mitä ei kasvokkain välttämättä tulisi sanoneeksi lainkaan. Tämä tietynlainen kasvottomuus tekee negatiivistenkin asioiden sanomisesta huomattavasti helpompaa kuin ”oikeassa”, netin ulkopuolisessa elämässä.

Netissä kiusaaminen voi saada yllättävän laajat mittasuhteet eikä moni aikuinen välttämättä edes tajua, kuinka jo melko pieneltäkin tuntuva nimittely voi tuntua epävarmasta teinistä suurelta asialta. Netissä saatetaan myös julkaista kuvia kiusaamisen uhrista, mikä voi tehdä kiusaamisesta entistä julmempaa.
Valitettavasti kiusaaminen on johtanut jopa nuorten tekemiin itsemurhiin eikä netin käyttäminen kiusaamiskanavana varmasti ainakaan vähennä tätä vaaraa. Olisikin erittäin tärkeää pyrkiä katkaisemaan kiusaamiskierre alkuunsa, jos sellaisen huomaa.

Netistä voi löytää myös kiusaamiseen liittyviä elokuvia ja dokumentteja. Esimerkiksi 13 reasons why -elokuva on fiktiivisyydestään huolimatta erinomainen esimerkki siitä, kuinka kiusaaminen ja toisen huomiotta jättäminen voi johtaa erittäin ikävään lopputulokseen – jopa nuoren itsemurhaan. Elokuvassa kiusaamiseen käytettiin esimerkiksi uhrista otettuja valokuvia. Rankasta aiheestaan huolimatta elokuva on puhutteleva ja antaa ajattelemisen aihetta myös teini-ikäisten nuorten vanhemmille, vaikka se onkin suunnattu lähinnä elokuvan ikärajat täyttäville teini-ikäisille itselleen.

Perinteisen kiusaamisen lisäksi nettiä on valitettavasti käytetty myös kiihottamiseen tiettyjä kansanryhmiä vastaan. Joissakin tapauksissa tämä saattaa jopa täyttää rikoksen tunnusmerkit.

Vaarana nettiriippuvuus

Kolmanneksi netin vaarana on sen mahdollisesti aiheuttama addiktio eli riippuvuus. Tätä riippuvuutta voidaan verrata jopa alkoholismiin tai narkomaniaan, mutta sillä erolla, että nettiaddikti addiktoituu nimenomaan netistä, ei alkoholista tai huumeista.

Nettiriippuvuus ei ole vaaraton ilmiö, koska se voi aiheuttaa jopa addiktin syrjäytymisen yhteiskunnasta, puhumattakaan kaikista niistä pienemmistä oireista, joita se voi addiktille aiheuttaa. Addiktion aiheuttamia oireita voivat olla esimerkiksi päänsärky, silmien punoittaminen, ihmissuhteiden laiminlyöminen ja oman hygienian laiminlyöminen netin vuoksi. Jos henkilö on selvästi riippuvainen netistä, saattaa hän tuntea ärtymystä joutuessaan olemaan poissa netin ulottuvilta. Jos riippuvuusoireet ovat selvät, tarvitaan asiantuntijan apua.

Vaikka tällä sivulla onkin puhuttu netin aiheuttamista vaaroista, niin toisaalta netti on kyllä myös helpottanut elämäämme monin eri tavoin ja tuonut ulottuvillemme aivan uudenlaisia mahdollisuuksia järjestää elämämme mieleisellämme tavalla. Voidaankin sanoa, että netin hyödyllisyys tai haitallisuus riippuu hyvin pitkälti sen käyttäjästä. Netin tarjoamiin monipuolisiin mahdollisuuksiin tutustutaan lähemmin seuraavalla sivulla.