Netin tarjoamat mahdollisuudet

Netin tarjoamat mahdollisuudet

Netti on helpottanut elämäämme monin eri tavoin ja tuonut ulottuvillemme aivan uudenlaisia mahdollisuuksia järjestää elämämme mieleisellämme tavalla. Tämä on netin selkeä positiivinen puoli ja voidaankin sanoa, että se näyttäytyykö netti positiivisessa vai negatiivisessa valossa sen käyttäjän elämässä riippuu hyvin pitkälti käyttäjästä itsestään.

Netti on helpottanut arkielämää

Nykyisin monet arkiset asiat, kuten peruspankkiasioiden hoitaminen, hoituvat netin kautta, mikä helpottaa elämää monin tavoin. Nettipankin ansiosta jokaisen pankkiasian hoitaminen ei vaadi enää nykyisin pankissa jonottamista. ”Aika on rahaa”, sanotaan ja tämä netin ominaisuus auttaa säästämään näitä molempia.

Opiskelu

Opiskeleminen on nykyisin monissa tapauksissa mahdollista joko täysin tai suurelta osin netin kautta. Tämä tekee opinnoista aikaisempaa riippumattomampia ajasta ja paikasta, mikä antaa ihmisille mahdollisuuden esimerkiksi nähdä maailmaa samaan aikaan kun hän opiskelee. Samalla netti antaa maailmanmatkaajille myös mahdollisuuden pitää yhteyttä kaukana asuviin ystäviin ja sukulaisiin näppärällä tavalla esimerkiksi videopuheluiden avulla, mikä saattaa lievittää koti-ikävää ja auttaa pitämään yhteyksiä pitkästä välimatkasta huolimatta yllä. Opintoja silmällä pitäen netti tarjoaa myös runsaasti tietoa lähes aiheesta kuin aiheesta, joten enää ei välttämättä tarvita edes valtavia kirjapinoja tietoa hankkiakseen – kunhan vain muistaa lähdekritiikin.

Netistä löytyy mahdollisuuksia opiskella peruskouluopinnoista, lukio-, ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opintoihin asti. Tällainen tapa opiskella voi olla erityisen antoisaa ja auttaa opiskelijaa luomaan omasta opintopolustaan juuri haluamansa kaltaisen.

Työ

Opintojen tapaan myös työskentely on nykyään mahdollista netin kautta. Tällainen työ voi olla esimerkiksi omalle, kiinteälle työpaikalle tehtäviä etätöitä tai täysin netissä tehtävää työtä, kuten kääntämistä tai artikkeleiden kirjoittamista. Jos nettityön tarjoama tavallista vapaampi elämä kiinnostaa, kannattaa luoda profiili tällaista työtä välittävään portaaliin. Käytä profiilin luomiseen riittävän paljon aikaa, jotta se antaa sinusta ammattimaisen kuvan. Hio profiilin kieltä ja valitse profiiliin itsestäsi ammattimainen kuva. Kerro profiilissasi kattavasti omasta osaamisestasi, kokemuksestasi sekä koulutuksestasi.

Osa netin kautta työtä tekevistä henkilöistä työskentelee bloggaajina. Tämä ei kuitenkaan ole välttämättä kovin helppo tapa ansaita – vaikka saattaakin siltä näyttää suosittuja blogeja luettaessa. Vain harva blogi elättää Suomessa bloggaajan ilman, että bloggaaja tekee blogin kirjoittamisen lisäksi muuta ansiotyötä. Toisaalta, jos bloggaaja haluaa asua ulkomailla, maassa, jonka hintataso on alhainen, saattaa blogilla olla mahdollista ansaita sen verran, että bloggaaja tulee näillä tuloilla toimeen. Blogilla voi ansaita esimerkiksi affiliate- tai sisältömarkkinoinnin kautta. Blogia ei kuitenkaan kannata aloittaa euron kuvat silmissä, vaan tärkeintä on ensin pyrkiä luomaan lukijoita kiinnostavaa sisältöä, mikä ei olekaan niin helppo tehtävä, kuin etukäteen saattaisi kuvitella. Blogeja sanotaan usein syntyvän kuin sieniä sateella, mikä kertoo siitä, kuinka paljon kilpailijoita aloittelevalla bloggaajalla on. Ei ole kovin helppoa erottua tästä blogien massasta ja saada itselleen riittävästi lukijoita menestyvää blogia ajatellen. Bloggaajan pitäisi yleensä olla sekä hyvä kirjoittaja että hyvä kuvaaja, jotta blogista tulee sekä visuaalisesti että sisällöllisesti kiinnostava tai sitten hänellä tulisi olla käytössään hyvä kuvaaja. Moni bloggaaja saattaa olla joko visuaalisesti tai kielellisesti lahjakas, mutta harva on näitä molempia. Lisäksi bloggaajan tulisi onnistua luomaan blogilleen verkosto, jonka kautta blogille kertyisi riittävä määrä lukijoita ja hänen tulee osata vastata blogiin tuleviin kommentteihin diplomaattisen napakasti. Hyvän bloggaajan voidaankin sanoa olevan melkoinen monitaituri.

Harrastukset

Vaikkei bloggaamista ajattelisikaan työnä, voi se tästä huolimatta olla mielenkiintoinen harrastus, joka tuo bloggaajan elämään aivan uudenlaista sisältöä. Se voi auttaa löytämään vertaistukea muilta samassa elämäntilanteessa eläviltä ja se voi antaa foorumin, jonka kautta bloggaaja saa mahdollisuuden jakaa ajatuksiaan ja mielipiteitään sekä saada niille mahdollisesti vastakaikua. Bloggaamisen lisäksi netti tarjoaa myös monia muita harrastusmahdollisuuksia. Netistä löytyy esimerkiksi runsaasti zumba-videoita, joiden avulla zumbaaminen onnistuu loistavasti myös kotoa käsin.